🕐 --:--
-- --
عاجل
⚡ عاجل: كريستيانو رونالدو يُتوّج كأفضل لاعب كرة قدم في العالم ⚡ أخبار عاجلة تتابعونها لحظة بلحظة على خبر ⚡ تابعوا آخر المستجدات والأحداث من حول العالم
⌘K
AI مباشر | -- مشاهد مباشر
844,541 مقال 403 مصدر نشط 224 قناة مباشرة 4,908 خبر اليوم
آخر تحديث: منذ 3 ثواني

TUSAŞ Genel Müdürü Demiroğlu son 20 yıla vurgu yapıp anlattı: Türkiye Avrupa'dan çok daha ileride

صحة
Yeni Şafak
2026/06/08 - 19:21 505 مشاهدة
تحليل ذكي | AI Editorial Analysis
جاري تحليل المقال...

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) Genel Müdürü Mehmet Demiroğlu, Avrupa'daki rakiplerine kıyasla Türkiye'nin altıncı nesil savaş uçağı teknolojisinde büyük avantaj yakaladığını belirterek, "Avrupa'da Tempest veya FCAS gibi projeler konuşuluyor olsa da Fransa, Almanya, İspanya veya İngiltere henüz fiilen projelerine başlayabilmiş değiller. Biz ise onlardan çok daha ilerideyiz." dedi.

Demiroğlu, Türkiye'nin Berlin Büyükelçiliği'nde düzenlenen "Yükselen Türkiye’nin Havacılık ve Savunma Teknolojisi" konferansında, Türk savunma sanayisinin küresel başarılarını ve gelecek vizyonunu anlattı.

1973 yılında küçük bir kulübede başlayan TUSAŞ serüveninin, 2005 yılında yabancı hisselerin tamamen satın alınmasıyla yüzde 100 yerli ve milli bir yapıya kavuştuğunu belirten Demiroğlu, son 20 yılda insanlı ve insansız hava araçları, helikopterler ve uzay projeleri dahil olmak üzere 13 özgün platform geliştirdiklerini vurguladı.

Demiroğlu, "Bugün Ankara Kahramankazan'da 4 milyon metrekarelik dev bir kampüste, 16 bin 300 kişilik dinamik bir kadroyla çalışıyoruz. Yaş ortalamamız 34. Dünyanın pek çok noktasında ofislerimiz var ve yakında Nijerya başta olmak üzere Afrika'da da büyüyeceğiz." dedi.

TUSAŞ, küresel havacılıkta önde gelen tedarikçileri arasında

TUSAŞ’ın küresel sivil havacılık pazarındaki stratejik rolüne dikkati çeken Demiroğlu, şirketin sivil havacılık yapısalları alanında Airbus ve Boeing'e parça üreten dünyadaki yegane kurumlardan biri olduğunu vurguladı.

Demiroğlu, "Sivil havacılık yapısalları alanında Airbus ve Boeing'in en büyük tedarikçilerinden biriyiz. Bazı kritik parçalarda dünyadaki tek üretecisyiz. Airbus'ın uçan hemen hemen her uçağında bir TUSAŞ dokunuşu vardır." diye konuştu.

Türkiye, Avrupa'dan çok daha ileride

6'ıncı nesil savaş uçakları konusunda dünyada söz sahibi kurumlardan biri olmayı hedeflediklerini belirten Demiroğlu, şunları kaydetti:

"Avrupa'da Tempest veya FCAS gibi projeler konuşuluyor olsa da Fransa, Almanya, İspanya veya İngiltere henüz fiilen projelerine başlayabilmiş değiller. Biz ise onlardan çok daha ilerideyiz. Milli Muharebe Uçağımız KAAN’ın 21 Şubat 2024’teki ilk uçuşu, tüm ülkenin yürüyüşünü değiştirdi. Türkiye, bu teknolojiyi başarabilen dünyadaki 4 ülkeden biri oldu. Türk Hava Kuvvetleri'nin F-16'lardan oluşan taarruz omurgasını yerli ve milli sistemlerle modernize etmek adına takvimimizi hassasiyetle uyguluyoruz."

Tersine beyin göçü

Uzay alanındaki vizyonu da paylaşan Demiroğlu, Somali'de kurulan uzay merkezinin çok stratejik bir adım olduğunu söyledi. Uzay yarışı kızıştığında küresel fırlatma darboğazı yaşanacağını belirten Demiroğlu, bu yatırımın Türkiye'nin fırlatma bağımsızlığını sağlayacağını ifade etti.

Demiroğlu, 2020'li yılların başında yaşanan nitelikli iş gücü kaybının tersine döndüğünü vurgulayarak, "Artık giden çalışanımızdan çok daha fazlası ülkemize ve TUSAŞ'a geri dönüyor. Bu şirket 86 milyon vatandaşımızın ortak ortaklığıdır." dedi.

TUSAŞ Genel Müdürü, yurt dışındaki genç mühendisleri Türkiye'ye dönmeye ve YTB ile yürütülen staj programlarına katılmaya davet etti.

"Gençlere 6 altın kural”

Konuşmasında genç mühendislere ve öğrencilere küresel yarışta öne geçebilmeleri için hayati tavsiyelerde bulunan Demiroğlu, havacılık sektörünün sabır ve azim gerektirdiğini vurguladı.

Demiroğlu, "Defalarca denersiniz, olmaz ve tam bırakacağınız sırada başarıverirsiniz. Çalışmak, bıkmamak gerekir." dedi.

Gençleri hedef belirleyerek somut adımlar atmaya ve cesur olmaya çağıran Demiroğlu, "Düşmekten, hata yapmaktan, alan veya ülke değiştirmekten korkmayın. Türkiye'ye gelmekten de çekinmeyin." diye konuştu.

Demiroğlu, bugün başarının temel şartının insan kaynağı ve güçlü altyapı olduğunu belirterek, "İstediğiniz kadar yetenekli olun, altyapınız yoksa testleri yapamaz, dışa bağımlı kalırsınız. TUSAŞ olarak Avrupa'nın ikinci büyük ses altı rüzgar tüneline sahibiz. Kendinizi öyle bir yetiştirin ki, dünyada o konu açıldığında akla gelen ilk isim siz olun." değerlendirmesinde bulundu.


İHA'ların izinsiz uçuşuna karşı özel takip sistemi geliyor

GÖKDOĞAN ve BOZDOĞAN'dan kritik başarı: Harp başlıklı testler başarıyla tamamlandı

Göklerin yeni muhafızı: Dakikada 3 bin atıma sahip dron avlayan dron GATREX sahaya çıktı

TAYFUN Blok-2 envanterde

Türkiye'den savunma sanayisinde dev adım: Dünyanın en hafif monoblok dizel motoru yerli imkanlarla üretildi

المصدر: Yeni Şafak | Source: Yeni Şafak

ملاحظة تحريرية | Editorial Note: نُشر هذا المقال في الأصل بواسطة Yeni Şafak. خبر (Khabr) هي منصة إعلامية أردنية مرخّصة تعمل بالذكاء الاصطناعي. نضيف قيمة تحريرية من خلال: تحليل ذكي للأخبار، ملخصات تلقائية، رواية صوتية بالذكاء الاصطناعي، ترجمة متعددة اللغات، وتدقيق الحقائق. هدفنا جعل الأخبار أكثر وضوحاً وسهولةً للقارئ العربي.

This article was originally published by Yeni Şafak. Khabr is a licensed Jordanian AI-powered news platform (Registration #82086). We add editorial value through: AI-powered news analysis, automated summaries, AI audio narration, multi-language translation (Arabic, English, French, Turkish), and AI fact-checking. Our mission is to make news more accessible and understandable for Arabic-speaking audiences worldwide.

مشاركة:

المزيد عن صحة | More on Health

هذا الخبر ضمن تغطية خبر لقسم صحة. نقدّم لك تحليلات ذكية وملخصات يومية لأهم الأخبار من مصادر موثوقة متعددة. المصدر: Yeni Şafak. يوجد 6 مقالات مرتبطة بهذا الموضوع.

This article is part of Khabr's coverage of Health. We provide AI-powered analysis, summaries, and multi-source aggregation to keep you informed. Source: Yeni Şafak. Tags: health center, global achievement, institutional excellence.

مقالات ذات صلة

AI
يا هلا! اسألني أي شي 🎤
FREE Free 1GB Internet + Free International Calls

$1 trial — eSIM in 190+ countries — No roaming charges

Download Free
🔍