🕐 --:--
-- --
عاجل
⚡ عاجل: كريستيانو رونالدو يُتوّج كأفضل لاعب كرة قدم في العالم ⚡ أخبار عاجلة تتابعونها لحظة بلحظة على خبر ⚡ تابعوا آخر المستجدات والأحداث من حول العالم
⌘K
AI مباشر | -- مشاهد مباشر
917,133 مقال 401 مصدر نشط 228 قناة مباشرة 3,969 خبر اليوم
آخر تحديث: منذ ثانية

AP: Pakistan ve Afganistan Çin'de ateşkes görüşmeleri yapıyor

سياسة
TRT Haber
2026/04/01 - 13:01 511 مشاهدة
تحليل ذكي | AI Editorial Analysis

Adlarının açıklanmasını istemeyen yetkililer, Associated Press'e (AP) yaptıkları açıklamada, Pakistan ile Afganistan'ın bir aydan uzun süredir devam eden çatışmaları sona erdirmeyi amaçladığını ve her...

Çinli yetkililer ise konuya ilişkin resmi açıklama yapmadı.

Öte yandan, Pakistan Dışişleri Bakanlığından da AP'nin haberine ilişkin herhangi bir açıklama gelmedi.

هذا الخبر من TRT Haber. خبر يقدم أدوات ذكاء اصطناعي للتلخيص والترجمة والاستماع.

Adlarının açıklanmasını istemeyen yetkililer, Associated Press'e (AP) yaptıkları açıklamada, Pakistan ile Afganistan'ın bir aydan uzun süredir devam eden çatışmaları sona erdirmeyi amaçladığını ve her iki ülkenin temsilcilerinin Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nin idari merkezi Urumçi'de bir araya geldiklerini öne sürdü. Çinli yetkililer ise konuya ilişkin resmi açıklama yapmadı. Öte yandan, Pakistan Dışişleri Bakanlığından da AP'nin haberine ilişkin herhangi bir açıklama gelmedi. Bu arada iki Pakistanlı yetkili, CNN'e yaptıkları açıklamada, Pakistan Dışişleri Bakanı Muhammed İshak Dar'ın Çin ziyareti sırasında Pekin'in garantör olarak görev alma ihtimalini görüştüğünü söyledi. Ayrıca kaynaklar, Pakistan Cumhurbaşkanı Asıf Ali Zerdari'nin bölgesel durumu görüşmek üzere İslamabad'daki Çin Büyükelçiliğinde toplantılar düzenlediğini öne sürdü. Pakistan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü de Çin ile yapılan görüşmelere ilişkin sorularını yanıtlamayı reddederek, bu görüşmelerin, çok "hassas ve incelikli" olduğunu söyledi. Çin Dışişleri Bakanlığı, CNN'in konuyla ilgili değerlendirme talebini yanıtsız bıraktı. Öte yandan Kabil merkezli Tolo News'e konuşan kaynaklar da Afganistan'dan 5 kişilik heyetin Pakistan ile müzakereler yapmak üzere Çin'e hareket edeceğini belirtti. Heyette, Afganistan Dışişleri, İçişleri ve Savunma Bakanlığı ile İstihbarat Genel Müdürlüğü temsilcisinin yer aldığı kaydedildi. Pakistan, 22 Şubat'ta, son dönemde ülkede Pakistan Talibanı (TTP) tarafından düzenlendiğini açıkladığı bombalı saldırılara cevaben, Afganistan ile sınır hattında "terör kampı" olarak nitelediği 7 noktayı hedef almıştı. Afganistan yönetimi de 26 Şubat'ta, sınır hattı boyunca İslamabad'a ait askeri tesislere yönelik saldırılar düzenlemişti. Pakistan, bu saldırılara misilleme yaparak Kabil'de ve sınır bölgesinde bazı hedefleri vurmaya başlamıştı. Pakistan ve Afganistan, Ekim 2025'te benzer bir gerilim yaşamış, taraflar Kasım 2025'te ateşkesin detaylarını ele almak için İstanbul'da bir araya gelmişti ancak müzakereler sonuçsuz kalmış ve askıya alınmıştı. İslamabad, TTP'nin Afganistan'da mevzilendiğini ve saldırılarını buradan organize ettiğini savunurken Afganistan yönetimi bu iddiaları reddediyor.
المصدر: TRT Haber | Source: TRT Haber

ملاحظة تحريرية | Editorial Note: نُشر هذا المقال في الأصل بواسطة TRT Haber. خبر (Khabr) هي منصة إعلامية أردنية مرخّصة تعمل بالذكاء الاصطناعي. نضيف قيمة تحريرية من خلال: تحليل ذكي للأخبار، ملخصات تلقائية، رواية صوتية بالذكاء الاصطناعي، ترجمة متعددة اللغات، وتدقيق الحقائق. هدفنا جعل الأخبار أكثر وضوحاً وسهولةً للقارئ العربي.

This article was originally published by TRT Haber. Khabr is a licensed Jordanian AI-powered news platform (Registration #82086). We add editorial value through: AI-powered news analysis, automated summaries, AI audio narration, multi-language translation (Arabic, English, French, Turkish), and AI fact-checking. Our mission is to make news more accessible and understandable for Arabic-speaking audiences worldwide.

مشاركة:

المزيد عن سياسة | More on Politics

هذا الخبر ضمن تغطية خبر لقسم سياسة. نقدّم لك تحليلات ذكية وملخصات يومية لأهم الأخبار من مصادر موثوقة متعددة. المصدر: TRT Haber. يوجد 6 مقالات مرتبطة بهذا الموضوع.

This article is part of Khabr's coverage of Politics. We provide AI-powered analysis, summaries, and multi-source aggregation to keep you informed. Source: TRT Haber. Tags: Pakistan, Afghanistan, ceasefire talks.

مقالات ذات صلة

AI
يا هلا! اسألني أي شي 🎤
🔍
FREE Free 1GB Internet + Free International Calls

$1 trial — eSIM in 190+ countries — No roaming charges

Download Free