📱 حمّل تطبيق خبر الآن! App Store Khabr Live
🕐 --:--
-- --
عاجل
⚡ عاجل: كريستيانو رونالدو يُتوّج كأفضل لاعب كرة قدم في العالم ⚡ أخبار عاجلة تتابعونها لحظة بلحظة على خبر ⚡ تابعوا آخر المستجدات والأحداث من حول العالم
⌘K
AI مباشر | -- مشاهد مباشر
1,088,790 مقال 408 مصدر نشط 228 قناة مباشرة 3,962 خبر اليوم
آخر تحديث: منذ 7 ثواني

Alaska'da dev tsunami: Kaydedilen en büyük ikinci dalga

علوم
TRT Haber
2026/05/07 - 03:21 519 مشاهدة
تحليل ذكي | AI Editorial Analysis

Geçen yaz Alaska'nın güneydoğusundaki uzak bir fiyordda meydana gelen dev dalga, arkasında büyük bir yıkım bıraktı.

O dönemde büyük ölçüde rapor edilmeyen olayın, yeni bilimsel analizler sonucunda devasa bir heyelan nedeniyle yaşandığı ortaya çıktı.

Yaklaşık 64 milyon metreküp kaya, yani 24 Büyük Piramit'e eşdeğer kütle denize döküldü.

هذا الخبر من TRT Haber. خبر يقدم أدوات ذكاء اصطناعي للتلخيص والترجمة والاستماع.

Geçen yaz Alaska'nın güneydoğusundaki uzak bir fiyordda meydana gelen dev dalga, arkasında büyük bir yıkım bıraktı. O dönemde büyük ölçüde rapor edilmeyen olayın, yeni bilimsel analizler sonucunda devasa bir heyelan nedeniyle yaşandığı ortaya çıktı. Yaklaşık 64 milyon metreküp kaya, yani 24 Büyük Piramit'e eşdeğer kütle denize döküldü. Bir dakikadan kısa sürede fiyorda düşen bu devasa miktardaki kayanın yarattığı güç, yaklaşık 500 metre yüksekliğinde dev bir dalga oluşturdu. Araştırmacılar, olayın sabaha karşı gerçekleşmesi sayesinde turist taşıyan cruise gemilerinin felaketten kurtulduğunu belirtti. Tracy Arm Fiyordundaki hasarı yerinde inceleyen jeolog Dr. Bretwood Higman, durumun çok riskli olduğunu vurguladı. Higman, "Bazı insanların yanlış zamanda yanlış yerde olmaya çok yaklaştığını biliyoruz. Gelecekte bu kadar şanslı olmayacağımızdan korkuyorum" dedi. "Megatsunami" olarak adlandırılan bu dev dalgalar, deprem veya gevşek kayaların etkisiyle meydana gelen heyelanların suya çarpmasıyla oluşuyor. Genellikle yerel düzeyde kalan bu dalgalar hızla dağılma eğilimi gösteriyor. Açık denizlerde meydana gelen ve 2011 Japonya tsunamisi gibi binlerce kilometre yol kat edebilen tsunamilerden farklı olan bu tür, Alaska gibi dik dağlara ve dar fiyordlara sahip bölgelerde büyük tehlike yaratıyor. Kaydedilen en büyük megatsunami 1950'lerde 500 metreyi aşan yüksekliğiyle kayıtlara geçmişti; son olay ise tarihteki en büyük ikinci dalga oldu. Science dergisinde yayımlanan yeni bir araştırma, iklim değişikliğinin tetiklediği buzul erimesinin bu tür çökmeleri daha da kötüleştirdiğini gösteriyor. Uzmanlar, daha önce kaya kütlelerini destekleyen buzulların geri çekilmesiyle uçurum yüzeylerinin açığa çıktığını ve bunun da ani çökmelere zemin hazırladığını belirtti. Dr. Higman, megatsunami risklerinin sadece biraz değil, önemli ölçüde arttığından emin olduğunu ifade etti. Higman, bu olayların birkaç on yıl öncesine göre 10 kat daha sık yaşanabileceğini söyledi. Bilim insanları, Alaska'nın savunmasız bölgelerinde tehlikelerin daha geniş çaplı izlenmesi için çağrıda bulunurken, bazı cruise şirketleri güvenlik endişeleri nedeniyle Tracy Arm Fiyorduna seferlerini durdurma kararı aldı.
المصدر: TRT Haber | Source: TRT Haber

ملاحظة تحريرية | Editorial Note: نُشر هذا المقال في الأصل بواسطة TRT Haber. خبر (Khabr) هي منصة إعلامية أردنية مرخّصة تعمل بالذكاء الاصطناعي. نضيف قيمة تحريرية من خلال: تحليل ذكي للأخبار، ملخصات تلقائية، رواية صوتية بالذكاء الاصطناعي، ترجمة متعددة اللغات، وتدقيق الحقائق. هدفنا جعل الأخبار أكثر وضوحاً وسهولةً للقارئ العربي.

This article was originally published by TRT Haber. Khabr is a licensed Jordanian AI-powered news platform (Registration #82086). We add editorial value through: AI-powered news analysis, automated summaries, AI audio narration, multi-language translation (Arabic, English, French, Turkish), and AI fact-checking. Our mission is to make news more accessible and understandable for Arabic-speaking audiences worldwide.

مشاركة:

المزيد عن علوم | More on Science

هذا الخبر ضمن تغطية خبر لقسم علوم. نقدّم لك تحليلات ذكية وملخصات يومية لأهم الأخبار من مصادر موثوقة متعددة. المصدر: TRT Haber. يوجد 6 مقالات مرتبطة بهذا الموضوع.

This article is part of Khabr's coverage of Science. We provide AI-powered analysis, summaries, and multi-source aggregation to keep you informed. Source: TRT Haber. Tags: tsunami, Alaska, natural disaster.

مقالات ذات صلة

خبر — منصة إخبارية ذكية | Khabr — AI-Powered News Platform

خبر هو أول مجمّع أخبار عربي يعمل بالذكاء الاصطناعي. نقدم تحليلات ذكية وملخصات تلقائية ورواية صوتية لكل خبر من أكثر من 700 مصدر موثوق. نضيف قيمة تحريرية فريدة من خلال أدوات الذكاء الاصطناعي التي تساعدك على فهم الأخبار بعمق أكبر.

Khabr is the first AI-powered Arabic news aggregator. We provide AI-generated editorial analysis, automated summaries, audio narration, and fact-checking for every article from 700+ trusted sources. Our platform adds unique editorial value through AI tools that help you understand the news more deeply.

AI
يا هلا! اسألني أي شي 🎤
🔍
FREE Free 1GB Internet + Free International Calls

$1 trial — eSIM in 190+ countries — No roaming charges

Download Free